8 Aralık 2013 Pazar

Dünyanın en güzel dondurması"Gelato"


   Sizlere blog sayfamda bir çok yazımda dondurmanın türlü hallerinden bahsettim. Soft dondurma ve frozen yogurt'tan o kadar bahsetmişim ki Gelato'ya ne kadar haksızlık yaptığımı yeni anladım. Dünyanın bir çok ülkesinde yaz kış yenen ve mutluluk veren dondurmanın halen ülkemizde sonbahar geldiği zaman raflardan kalkmasına akıl sır erdiremiyorum. Süt ve süt ürünleri kullanılarak yapılan taze meyvelerle harmanlanan bu müthiş lezzet hem çok sağlıklı hemde insana mutluluk veriyor.

Dünyanın pek çok ülkesinde dondurma değişik tekniklerle yapılmaktadır. Ülkemizde ise en geleneksel dondurma biçimi "maraş" dondurmasıdır.
     Salep ile hazırlanan bu dondurma özellikle Doğu ve G.doğu Anadolu'da çok sevilerek tüketilmektedir. Gelato ise günlük taze süt , krema ve taze meyvelerle çeşitlendirilen bir  dondurma türüdür. Ben dondurma diyorum ama İtalyanlar asla kendi dondurmalarına "ice cream" denmesinden hoşlanmıyorlar. Ben bu konuda çok haklı olduklarını düşünüyorum çünkü dondurucularda çoook uzun süre dayanan -18 ve üzeri derecelerde sergilenen  ve içinde birçok koruyucu katkı maddesi bulunan dondurulmuş gıda ürünlerinin de üzerinde dondurma yazıyor. Türkiye de gerçek Gelato yapan çok az sayıda yer var. Raf ömrü çok uzun olmayan bu sağlıklı ürünü satmak tabiki herkesin cesaret edeceği bir şey değil.        Benim ve benim gibi bir çok insan için ise yaz demeden kış demeden bu sağlıklı ürünleri tüketmek bir yaşam biçimi. Ailecek bir masanın etrafında oturup hem tazecik gelato yemek , sohbet etmek günün en eğlenceli ve paylaşımımızın en yüksek olduğu zamanlardan biri. İtalyada en alakasız dükkanlarda bile bir gelato bar olmasına inanamamıştım. Kafalarında şapkalar,ellerinde eldivenler,buz gibi  havada gecenin bir yarısı gelato tüketen onlarca insan. Merak ediyorum,hiç bir şeyden yılmayan,en zor şartlarda bile yaşam mücadelesi veren Türk'ün gücü , Türk'e bir şey olmaz gibi laflarla övünen yurdumun ey güzel insanı!
"Neden kışın dondurma yemekten bu kadar korkuyor ve çocuklarını bu korkuyla büyütüyorsun?" 

Peki gelatonun bildiğimiz dondurmadan farkı nedir?

İtalya’da dondurma yediyseniz bilirsiniz en küçük büfelerden pizza restorantlarına hatta gece kulüplerine kadar dükkanın en büyük ve en göz önünde bulunan bölümü Gelato'ya ayrılmıştır. Günlük taze süt , yumurta ve meyvelere; şeker ve krema eklenerek yapılan bu dondurma endüstriyel dondurmalardan tamamen farklıdır. Hem kullanılan malzemeler hemde yapılış tekniği açısından biraz daha zahmetlidir. 
       Yağ oranı endüstriyel dondurmalara göre çok düşüktür. Meyveli ürünlerde Gelato'da yağ oranı %0 ; sütlü ürünlerde %4-5 iken endüstriyel dondurmalarda bu oran %18'ekadar yükselebilmektedir. Gelato için süt , günlük olarak tedarik edilmekte ve anında pastorize edilerek yapılmaktadır. Gelato makineleri hem pastorizasyonu hemde gelatonuzu bir arada yapabileceğiniz makinelerdir. İsterseniz sütü gelato makinenizden ayrı da pastörize edebilirsiniz. İşin en güzel kısmı ise Artisan kısmıdır. Teşhir reyonuna konulan gelatolar öyle güzel süslenir ki bir sanatçının elinden çıkmış gibi olağanüstü güzellikteki Artisan Gelato'yu yememe şansınız olamaz. Gelato dondurma hava ile kabartılmaz. Günlük olarak üretim yapıldığından her zaman taze olarak tüketilir.
Endüstriyel dondurmada ise ambalajlar ile cazibe sağlanmaya çalışılır. Hava oranı yüksektir ve katkı maddesi fazladır.
        Sonuç olarak Türkiye'de dondurma yaz kış yenilsin istiyorum. Süt ve sütlü tatlılar memleketimizde bu kadar bol bulunurken neden faydalanmayalım ? Daha önceki yazılarımda frozen yogurt'tan bahsetmiştim. Yogurt bizim sofralarımızın en geleneksel parçası iken ; Avrupalı yoğurdumuzu bile inanılmaz şekilde sahipleniyor ve bunu müthiş bir tatlı olarak sunuyor. Bütün dünya değişiyor değişmeyen tek şey değişim. Klişeleri bir kenara bırakalım değerlerimize ve memleketimizin bu güzel lezzetlerine sahip çıkalım.

Gelato , frozen yogurt ve soft dondurma ile ilgili merak ettiğiniz herşey için bana yazın veya arayabilirsiniz. Mutlaka web sitemizi ve facebook sayfamızı incelemenizi tavsiye ederim. Hepinize bol gelatolu , dondurmalı , frozen yogurtlu , ama en önemlisi sağlıklı ve huzurlu günler dilerim.





Nüket Şen Dumlupınar










Bubble Waffle Konseptleri

  Merhaba Sevgili Okuyucum Bugün sizlere birçok Avrupa ülkesinde trend olan ve Türkiye de de son zamanlarda bazen tamamlayıcı ürün olarak ba...