13 Şubat 2013 Çarşamba

Dondurma Hakkında Herşey

www.dmakina.com


Merhaba,
Bloğumda sizlerle dondurma hakkında merak ettiğiniz herşeyi sizinle paylaşacağım.Sizlerinde bana soracağınız sorular bloğumun ilerlemesi ve bilgilerin geniş bir perspektifle verilmesi konusunda çok destekleyici olacaktır.

İlk yazıma dondurmanın tarihçesi ile başlamak istedim.
Dünyanın dört bir tarafında büyük bir keyifle yenen ve her geçen yıl tüketimi artarak yaz ,kış yenebilen dondurmanın tarihi hakkında bir çok efsaneler vardır.Ancak bunlardan hiçbirinin kesinliği bulunmamaktadır.
Dondurmanın tarihinin milattan önce 4.yüzyıla kadar dayandığı söylenmektedir ve başlangıcı ile ilgili bir çok hikaye vardır. İşte size bir tanesi;.Roma imparatoru Neron boğazına ve dövüşlere çok düşkün bir insanmış.Dövüşleri seyrederken kendisine güzel yiyecekler hazırlayan çeşni başlarını ödüllendirirmiş.Çeşni başlarından biri, bir gün çıktığı dağın zirvesinden, kaplara kar doldurmuş ve sonra güzel bir kabın içine bu kardan koyarak,üzerine ,bal ,ceviz, çeşitli meyveler koyarak Neron' a sunmuş.Bu yeni lezzeti çok beğenen Neron çeşni başını ödüllendirmiş.Daha sonra sürekli kölelerini dağa göndererek kar toplatan Neron'un tarihte ilk dondurma hazırlatan kişi olduğu söylenir.
yahçal
Diğer bir mit ise, dondurma dediğimiz karışımın persler tarafından geliştirildiği dir. Soğuk hava depoları yapımında uzmanlaşmış olan persler, dağları yüksek yamaçlarında,çukurlar kazarak ,karın içine,meyveler,çeşitli bahatarlar,şerbetler ve bal ile karıştırılarak üzerini tekrar karla örtüyor ve bu karışımın bekletilmesiyle dondurma elde ediyorlardı.Daha sonra bu karışım, Yahçal adı verilen bu hava depolarında ,yaz boyunca muhafaza ediliyordu.Büyük İskenderin seferleri sırasında dondurma tükettiği kayıtlarda yer almaktadır.
Bazı kaynaklar ise dondurmanın 4000 yıl önce Çinliler tarafından icat edildiğini ve daha sonra yayılmaya başladığını belirtmektedir.Tabiki bizim burada bahsettiğimiz dondurma , şu anda bizim anladığımız anlamdaki dondurma değil,su ve çeşitli şerbetlerin karışımdan elde edilen buzlu bir yiyecek maddesi.hatta kayıtlara göre özellikle Roma döneminde yapılan dondurmada şerbet olarak pekmez kullanıldığı bilinmektedir.
Sorularınız için bana ulaşabilirsiniz.
www.dmakina.com

DOĞUŞ DONDURMA MAKİNELERİ
EGE BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ
ONUR MAHALLESİ ZAMBAK SOKAK NO:37/B UĞUR APT. BALÇOVA/İZMİR
+90 533 377 04 42
+90 533 695 44 43
+90 232 999 73 23
info@trio-max.com

MARMARA BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ
Perpa Ticaret Merkezi B Blok Kat:11 No:1994 Okmeydanı Şişli/İstanbul
+90 532 100 52 43
+90 533 695 44 43
+90 212 220 62 35
istanbul@trio-max.com


ADANA,MERSİN ve GÜNEYDOGU ANADOLU BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ
TOROS MAH.PTT CAD.NO:16 CANDAN APT 
A BLOK ÇUKUROVA/ADANA
+90 544 262 07 88 
+90 322 999 39 38
adana@trio-max.com

2 yorum:

Unknown dedi ki...

Nüket'çim selam, çok güzel olmuş,kutlarım, başlangıç için de iyi. Ayrıca blog sayfası tanıdıklarına ulaşman için güzel bir yöntem. Başarılarının devamını diliyorum. S. Besim ŞEN

Nüket Dumlupınar dedi ki...

Teşekkür ediyorum.Umarım desteklenir ve bu sektöre girmek isteyenler için faydalı olur.

Bubble Waffle Konseptleri

  Merhaba Sevgili Okuyucum Bugün sizlere birçok Avrupa ülkesinde trend olan ve Türkiye de de son zamanlarda bazen tamamlayıcı ürün olarak ba...