30 Ocak 2014 Perşembe

Dondurma da artık diyet listelerinde


Yakın geçmişe kadar sadece yaz aylarında tüketilen dondurma, son zamanlarda bin bir çeşidiyle her gün hayatımızda... Doğum günü pastası bile yaptığımız dondurma, diyetisyenler tarafından rejim listelerine de eklendi
Yakın geçmişe kadar sadece yaz aylarında tüketilen dondurma, son zamanlarda bin bir çeşidiyle her gün hayatımızda... Doğum günü pastası bile yaptığımız dondurma, diyetisyenler tarafından rejim listelerine de eklendi
Yaz-kış keyifle yediğimiz dondurmanın yararlarını biliyor musunuz? Memorial Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü'nden Diyestisyen Yeşim Çelik, dondurmanın faydaları ve tüketilirken dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi... Dondurma, yüksek miktarda süt içermesinden dolayı besin değerleri açısından zengindir. Dondurmada protein, karbonhidrat ve yağın yanı sıra; A, B, C, D ve E grubu vitaminlerle birlikte kalsiyum, fosfor, magnezyum, sodyum, potasyum, demir ve çinko gibi mineraller de bulunur.
ZAYIFLAMAYA YARDIMCI
Zayıflama diyeti uygulayanlar da dondurma tüketebilir. Bu kişiler, tatlı ihtiyacını gidermenin, süt gereksinimini karşılamanın bir yolu olarak dondurma tüketebilir. Aynı zamanda diğer tatlılara göre düşük enerji içermesi nedeniyle diyetisyenler tarafından önerilmektedir. Dondurma her mevsim ve herkes tarafından tüketilebilir. Dondurmanın kilo yapması; günlük tüketilen kalori miktarı ve harcanan enerji miktarı ile ilişkilidir. Dondurmanın kalori değeri; baklava, pasta gibi hamurlu tatlılara oranla çok daha düşüktür. Aynı zamanda çok daha besleyici bir seçimdir. Sağlıklı ve dengeli bir beslenme programında haftada bir-iki kez dondurma tüketilmesi önerilebilir. Eğer sağlıklı ve dengeli besleniyorsanız, egzersizinizi yapıyorsanız; fazla miktarlarda olmamak kaydıyla dondurma tükenmenizde hiçbir sakınca yoktur.
ŞİFA NİYETİNE DONDURMA
Dondurma aç karnına tüketildiğinde, iştah kapanmasına neden olabileceği için fazla yemek yenmesini engeller. Midede kramp oluşturmaması için yavaş yavaş yenmelidir. Dondurmayı aniden yutmak, mide kramplarına ve kasılmalara neden olabilir. Bademcik ameliyatlarından sonra bazı doktorlar, dondurma yenmesini tavsiye eder. Hatta bu tür durumlarda dondurmanın, komplikasyonları azalttığı biliniyor. Ancak solunum enfeksiyonu sırasında, yutak ve bademcik iltihaplarının tedavi sürecinde dondurma önerilmez. Bu durumlarda; çok sıcak ve çok soğuk besinler tüketilmemelidir. Diyabet hastaları da, piyasada bulunan tatlandırıcı ile hazırlanmış dondurmaları yiyebilirler. Dondurmanın yapımında süt ve süt ürünlerinin yanı sıra; şeker, glikoz şurubu gibi tatlılık verici maddeler, bitkisel yağ ve/veya süt yağı, çeşidine göre çikolata, kakao, meyve, fındık/fıstık, karamel gibi besinler, sahlep, kıvam verici, doğal ve doğala özdeş aromalar bulunur.
HİJYENE DİKKAT!
Dondurmayı tüketirken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta; dondurmanın sağlık ve hijyen kurallarına uygun olarak hazırlanmış olmasıdır. Özellikle dondurmanın, hazırlanırken mikroorganizmalarla hiçbir şekilde temas etmemiş olması gerekir. Süt, mikroorganizmaların üremesi için çok iyi bir ortamdır. Bu nedenle çok kolay bozulur ve sağlığa aykırı bir duruma gelir. Bu nedenle dondurmanın pastörize sütten yapılması ve hijyenik koşullarda üretilmesi çok önemlidir.
ÇOCUKLARA ENERJİ VERİR
İzinsiz üretilen veya son kullanma tarihi geçmiş ürünler asla satın alınmamalıdır. Ayrıca bu tür gıdaların servis edildiği soğutucuların yeterli soğuklukta ve çalışıyor durumda olmasına da dikkat edilmelidir. Sağlıksız ve hijyenik şartlardan uzak şekilde üretilen dondurma ve buzlu ürünlerin tüketiminin, hastalıklara davetiye çıkardığı unutulmamalıdır. Özellikle çocuklarda fazla olan kalsiyum ihtiyacının karşılanması için dondurma tüketimi önemlidir. Ayrıca dondurma, enerji açığı olan çocuklar için de yararlıdır.

  • SOFT DONDURMA VE FROZEN YOGURT MAKİNELERİ TÜRKİYE DİSTRİBİTÖRÜ
    DOĞUŞ DONDURMA MAKİNELERİ.

    EGE BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ
    ONUR MAHALLESİ ZAMBAK SOKAK NO:37/B UĞUR APT. BALÇOVA/İZMİR
    +90 533 377 04 42
    +90 533 695 44 43
    info@trio-max.com

    MARMARA BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ
    Perpa Ticaret Merkezi B Blok Kat:11 No:1994 Okmeydanı Şişli/İstanbul
    +90 545 377 04 42
    +90 533 695 44 43
    +90 212 220 62 35
    istanbul@trio-max.com

    ANTALYA BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ
    FENER MAH.1968 SOK. 11/ A LARA/ANTALYA
    +90 541 885 80 29
    info@trio-max.com

    ADANA,MERSİN ve GÜNEYDOGU ANADOLU BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ
    TOROS MAH.PTT CAD.NO:16 CANDAN APT
    A BLOK ÇUKUROVA/ADANA
    +90 544 262 07 88
    +90 322 999 39 38
    adana@trio-max.com

    GENEL DAĞITIM
    ANKARA ASFALTI,AKALAN KÖYÜ
    KEMALPAŞA/İZMİR

    Gel Matic Italia s.r.l.
    Head Office / Showroom / Production Site
    Via Zanica, 6C
    24050 Grassobbio (BG) - Italy
    Tel. +39 035 525138
    Fax +39 035 4522397

Hiç yorum yok:

Bubble Waffle Konseptleri

  Merhaba Sevgili Okuyucum Bugün sizlere birçok Avrupa ülkesinde trend olan ve Türkiye de de son zamanlarda bazen tamamlayıcı ürün olarak ba...